Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke volt a Női Lapozó chat vendége. Megtudtuk többek között, hogy a mézet egészségesen kell elkezdeni fogyasztani ahhoz, hogy erősítse az immunrendszert, valamint hogy a mézes tea ideje lejárt. Beszélgettünk a magyar méz minőségéről, fajtáiról és nemzetközi karrierjéről is.
Bross Péter: - Üdvözlök Mindenkit! Kezdjük a mézédes két órát!
Gyerekként
utáltam a mézet, de ma már igyekszem gyakrabban fogyasztani,
legtöbbször cukor helyett használom. A kérdésem az, hogy milyen
"kísérővel" ajánlott a méz leginkább és mivel nem? Igaz az, hogy ha
mézet teszek forró italba, például teába, akkor a jótékony hatása
csökken? (mamo)
B.P.:
- A mézet szinte mindennel lehet társítani, a lényeg az, hogy magas
hőmérsékletű, forró dolgokkal ne társítsuk. Ennek oka, hogy a mézben
lévő fontos alkotóelemek a magas hőmérséklet hatására tönkremennek.
Igaz az, hogy napi egy kanál igazi méz az egyik legjobb megelőzés betegségekre? (szadaki)
B.P.:
- Igen, ez így van. Sajnos ezt kevesen tudják, a legtöbben akkor esznek
mézet, amikor már betegek. Valóban, a rendszeres mézfogyasztás az
egészséges szervezetre jótékony hatást gyakorol.
Milyen mézfajta a legjobb immunerősítő? (Ancsika1978)
B.P.: - Minden méz erősíti az immunrendszert. A fajtamézek fogyasztásánál főleg a személyes ízlés dönt.
Van-e ellenjavallata a mézfogyasztásnak? (WágnerÚr)
B.P.:
- A méz koncentrált cukoroldat, így például fogyasztása üres gyomorra
nem ajánlott. Különösen gyerekekre ne erőszakoljuk rá a reggeli
mézevést. A méz tartalmaz virágport is, így az arra érzékenyek
mértékkel fogyasszák.
Túl lehet adagolni a mézet? (WágnerÚr)
B.P.:
- Ha bármiből sokat eszünk, megárthat. Még nem hallottam hazánkban
méztúladagolástól szenvedő egyénről, ezt a statisztikai adatok is
alátámasztják. Hazánkban a fejenkénti mézfogyasztás mindössze fele az
uniós átlagnak, de sajnos csak negyede például a német vagy a görög
átlagnak.
Bross Péter
A
piacon, kistermelőtől vásárolt méz állaga egyre sűrűbb, a folyékony
halmazállapot már-már a múlté, legalábbis ahhoz képest, amilyen akkor
volt, amikor megvásároltam. Mi történik ilyenkor a mézzel, és
fogyasztható-e ilyen formában? (fagyos)
B.P.:
- "A méz állaga egyre sűrűbb" kifejezés alatt Ön valószínűleg a méz
halmazállapot-változására gondol. Az, hogy a méz idővel besűrűsödik,
megikrásodik, egy természetes folyamat. Ha bekövetkezik, azt igazolja,
hogy az Ön által vásárolt méz természetes, azaz nem hamisított. Az,
hogy a méz mennyi idő alatt kristályosodik meg, a méz fajtájától függ.
Milyen hőmérsékleten és miben érdemes leginkább tárolni a mézet? (mamo)
B.P.:
- A mézet üvegben a legcélszerűbb tárolni, mert az üveg is természetes
anyag. Fontos, hogy mindig zárt edényben tartsuk, hogy ne érintkezzen a
levegővel, egyébként idővel felhígul, mert magába szívja a levegőben
lévő párát. Bármilyen hőmérsékleten tárolhatjuk, a hideg nem árt, de a
30 fok feletti meleget kerüljük.
Sokszor
olvastam a különlegesebb fajtájú mézekről, pl. az aranyvesszőmézről, a
pohánkamézről, azok hatásáról, de hiába keresem, csak a már jól ismert
fajták tűnnek fel a polcokon. Miért szűkült be ennyire a kínálat?
(radio)
B.P.: -
Sajnos valóban beszűkült a fajtamézek kínálata az elmúlt években. Ennek
nagyon sok oka van, például hogy a rendszerváltás hatására átalakult a
mezőgazdasági termőterületek hasznosítása, így eltűntek méhészetileg
nagyon fontos kultúrák, mint a pohánka, a zsálya vagy a kömény. A vadon
termő növények közül pedig sajnos virágzásban kaszálják az
aranyvesszőt, a selyemkórót - ezt egyébként törvény írja elő. A másik
fontos ok, hogy hazánkban koncentrálódik a méhcsaládok száma, azaz
egyre több méhcsaládot tart egy méhész. Ezek a nagy méhészetek pedig
képtelenek a különleges fajtaméz termelésre.
Hogyan lehet megmondani, hogy egy méz eredeti-e, vagy sem? (kapitany)
B.P.:
- A laikus sehogy sem tudja megkülönböztetni a természetes mézet a
hamistól. Hasonló a helyzet, mint a tejföl, a bor esetében, de nem csak
élelmiszert említhetnék, hanem akár a drágaköveket is.
Létezik valahol egy lista a méhészekről, akiktől vásárolni lehet? (Lucgizi)
B.P.: - A www.omme.hu
oldalon megtalálhatja a zárszalagot használó méhészek névsorát, de
sajnos adatvédelmi okokból nem adhatjuk ott közre a méhészek
elérhetőségét.
A piacon
vásároltam méhésztől olyan mézet, amin a Méhészeti Szövetség zárjegye
volt. Ezen szerepelt egy egyedi sorszám, érdeklődni szeretnék, hogy az
valamiféle beazonosíthatóságot jelent-e, és ha igen, tudom-e én is
ellenőrizni? (nadja)
B.P.:
- Igen az előző válaszban megadott honlapon azonosíthatja a méhészt,
akitől vette a mézet. A 061 216 0015 számon érdeklődhet afelől, hogy az
adott méhész mézét mikor, hol és milyen módszerrel ellenőrizte az
egyesület, és az ellenőrzés milyen eredménnyel járt.
Az
egyesület által végzett ellenőrzés minőségellenőrzést takar, vagy
esetleg a méztermelés körülményeire is kiterjed? Találtak már egyébként
olyan mézet, ami nem felelt meg az előírásoknak? (nadja)
B.P.:
- Igen, ellenőrizzük a méhészeket termelés közben is. Erről
jegyzőkönyvek állnak a rendelkezésünkre. Hál' Istennek nem találtunk
még helytelenül méhészkedő, rossz minőségű mézet termelő méhészt.
Egyébként a hatóság tavalyi vizsgálata is azt igazolta, hogy a hazai
termelőkkel és termékeikkel nincs probléma.
Az OMMSZ foglalkozik az egyéb, méhészetekben előállított termékek (propolisz) bevizsgálásával is? (radio)
B.P.: - Az OMMSZ csak mézek vizsgálatával foglalkozik, a méhészeti melléktermékek, mint például a propolisz vizsgálatával nem.
Mennyire tépázták meg a magyar méz hírnevét az elmúlt időkben hallható botrányok? (WágnerÚr)
B.P:
- A magyar méz hírnevét egyáltalán nem tépázta meg az elmúlt időszak
botránya, ellenkezőleg, a hazai mézfogyasztókban kialakította a tudatos
vásárlás szokását. Ezt igazolják a méhésztársaim által tapasztaltak: az
elmúlt egy évben ugrásszerűen megnőtt a termelői méz iránti kereslet.
Kíváncsi
lennék, hogy Ön szerint a magyar méznek van-e, lesz-e esélye a
nemzetközi piacon? Mennyire jók az adottságaink ezen a téren? Milyen a
kínálat, minőség a többi európai országhoz képest? (mamo)
B.P.:
- A nemzetközi piacon keresett termék a magyar méz. A hazánkban termelt
méz 80 százalékát külföldön értékesítik. Jelenleg a mézpiacot a
kereslet jellemzi.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a kérdéseket! Viszontlátásra!
(forrás: noilapozo.hu)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
5 vegyszermentes trükk influenza és H1N1 ellen
Antibiotikum a természetes antibiotikumban