Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A méz természetes antibiotikum – mondják –, felesleges
dúsítani, hiszen tele van aminosavakkal, vitaminokkal, ásványi
anyagokkal. Már az igazi, a valódi, a hamisítatlan. Eddig a magyarról
is azt gondoltuk, hogy ilyen rendes méz, egyfajta bizalmi termék.
Nemrég a brémai Applica laboratóriumban a Magyar Nemzet kérésére
elvégzett vizsgálat azonban alaposan betett neki…
A napilap tájékoztatása szerint több magyar mézben antibiotikumot
mutattak ki, szulfadimetoxint és trimetoprinet találtak, ezeket
elsősorban sertéseknek és marháknak szokták felírni az állatorvosok, de
emberi szervezetben is kifejtik hatásukat. Az Alba-Méz Kft. és a
Klenáncz Méhészet akácmézét levették a SPAR és a CBA üzletek polcairól.
Az egészségügyi szakemberek véleménye megoszlik az ügyben: egyesek
szerint gyógyszermaradványok nem lehetnek a mézben, ezért azok
veszélyes élelmiszernek tekinthetők. Gyengítik a szervezet ellenálló
képességét, segítik a mutálódó baktériumfajták kialakulását. Megint
mások azt állítják, felesleges a pánik, hiszen olyan csekély
mennyiségről van szó, hogy az egészségre nem jelenthet komolyabb
veszélyt, legfeljebb enyhe allergiás tüneteket okozhat. Fazekas Gyulának,
a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók egyesülete elnökének
álláspontja egyértelmű és kategorikus: az ilyen termékeket azonnal ki
kell vonni a forgalomból.
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület ezévi – augusztus elején, tehát
még a botrány kipattanása előtt közzétett – vizsgálatából kiderül, hogy
jelentős javulás ment végbe tavalyhoz képest a hazai mézpiacon, de a
kereskedelmi forgalomban továbbra is fellelhetők a durva hamisítványok.
2008-ban például a mézek mintegy 70 százalékáról derült ki, hogy
pancsolt, addig az idén ez már „csak” a termékek tizedére igaz. Az OMME
ebben az évben 54 termelőtől vett mézmintát, illetve 10
élelmiszer-forgalmazó üzletből további 49 üveget vizsgáltatott meg. A
termelői mézeknél 1 esetben találtak problémát, míg a bolti termékek
között 4 durva hamisítvány volt. Ezek mindegyikét a Natur Sz Kft.
állította elő, és a CBA üzletek polcain találtak rá az ellenőrök.
Érdekes, hogy a Klenáncz Méhészet által forgalmazott antibiotikus
akácmézet – saját márkájú termékeként – most is a CBA forgalmazta. A
jelen eset nem újkeletű, tavaly ilyenkor elhangzottak már az első
figyelmeztetések.
Az állatok itatójából kerül a méhekbe az anyag
Noha a magyar méz kiváló minőségű, jó hírét veszélyezteti, hogy nem
mindig mentes az antibiotikumtól – mondta a XXI. Nemzetközi Mézvásár
alkalmából Wild János, a jászberényi Méz-Világ Kft.
igazgatója. Különösen egy, a baromfi-gyógyászatban használatos
gyógyszer hatóanyaga mutatható ki alkalmanként a mézben, amelyet a
baromfik itatójából vesznek magukhoz a méhek. Tavaly a
baromfi-itatókból, idén meg valószínűleg a sertések és marhák
itatójából?
A hazai méz értékesítési pozíciója az antibiotikum-botrány után nyilván
romlik. Az OMME további tájékoztatása szerint Magyarországon évente
mintegy 25 ezer tonna mézet állítanak elő, amelyből kb. 20 ezret
exportálnak. A méz árbevétele eléri a 12 milliárd forintot, 10 milliárd
exportból származik. Hogy az idei adatok hogyan alakulnak, az év végén
majd kiderül.
A legújabb mézbotránnyal kapcsolatban felhívtuk az OMME pesti irodáját, kíváncsiak lettünk volna Bross Péter elnök véleményére, de ő külföldön tartózkodik, így telefonunkra sem válaszolt. Megkerestük Pongrácz Attila
megyei elnököt is, aki viszont azzal hárított, hogy az országos elnök
hatáskörébe tartozik a sajtóval való kapcsolattartás. Bross egy korábbi
nyilatkozatából viszont érdemes idézni. Ebből kiderül, hogy az idén
pénzhiány miatt nem vizsgálták, van-e antibiotikum a bolti mézben, csak
a termelői mézet elemezték. Mellesleg a művelet igen drága, 50-60 ezer
forint mintánként. Az elnök szerint magyar termékkel nem szokott ilyen
probléma lenni. A hazánkban előállított méz 80 százaléka külföldre
kerül, ahol hordókban értékesítik, s a külföldi partner minden esetben
megvizsgálja az antibiotikum esetleges meglétét a szállítmányban. A
méhészek úgy gondolják, teljesen felesleges állami pénzt költeni
antibiotikum-vizsgálatra, hiszen ez a méz elfogy, nincs vele baj. Bross
azt a lehetőséget sem zárta ki, hogy esetleg nem is magyar méz akadt
fenn a brémai rostán.
Akárhogy is van, idehaza hatósági vizsgálat indult. A szakemberek
véleménye egybecseng: a felelősség a termelőt terheli, akinek
kötelessége bevizsgáltatni a mézet, ha azt el akarja adni a piacon.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Kilóra megvette az IKEA a környezetvédőket! Botrányos részletek
Még egyszer a mézről