A halak ivarsejtjeinek mélyhűtése lehetővé teszi akár
korlátlan idejű tárolásukat, amelynek segítségével ritka és
veszélyeztetett fajok fennmaradása is biztosítható. A gödöllői Szent
István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának
Halgazdálkodási Tanszéke egy szlovén-magyar együttműködési program
keretében két éve vesz részt e munkában.
A programról és az eredményekről Dr. Horváth Ákos főmunkatársat
kérdeztük, akinek fő feladata a mélyhűtési módszerek kifejlesztése
illetve ezek alkalmazása a gyakorlati halgazdálkodás és
környezetvédelem területén. Horváth és kollégái a szlovén-magyar
program keretében a vadvízi evezősök paradicsomaként jól ismert folyó,
a Soča veszélyeztetett halfajait kívánják megmenteni.
|
A Soča folyó völgye Bovec és Kobarid között
|
– Miért pont a Soča?
– A helyzet az, hogy Szlovénia folyói két nagy vízgyűjtőhöz
tartoznak. A folyók zöme a Dunát, és azon keresztül a Fekete-tengert
táplálja, azonban egy kisebb részük az Adriai-tenger vízgyűjtőjéhez
tartozik. Ezek közül a legjelentősebb a Soča és annak számos
mellékfolyója. A két vízgyűjtő halfaunája teljesen külön fejlődött, és
a Soča számos a világon máshol nem megtalálható fajnak, alfajnak ad
otthont.
– Melyek ezek a fajok?
– A folyó legnagyobb kincse a márványpisztráng (
Salmo marmoratus),
ami akár 120 cm-t és 20 kg-t is elérhet, amivel Európa legnagyobbra
növő pisztrángféléi közé tartozik. A helyi és vendéghorgászok keresett
zsákmányaként a lokális gazdaság egyik fontos eleme. A faj egyébként
szerepel az Európai Parlament és Tanács ún. Élőhely Irányelvében és a
Natura2000-es listán. A folyó továbbá teljesen egyedülálló pénzes pér (
Thymallus thymallus)
állománnyal rendelkezik, amely mind külalakjában, mind genetikai
hátterében olyan mértékig eltér a többi európai pérállománytól, hogy
többen felvetették önálló fajként (adriai pér) való besorolását.
|
Egy tipikus márványpisztráng a jellegzetes márványozott mintázattal
|
– Mennyire veszélyeztetett az említett két halfaj?
– A két faj tragédiáját az okozta, hogy a 20. század során több
részletben betelepítettek a dunai vízgyűjtőből (elsősorban a Szávából)
származó közeli rokon fajokat, így a sebes pisztrángot (
Salmo trutta m. fario)
és a dunai pénzes pért. A betelepített állományok kereszteződtek a
helyiekkel, és így a folyó halfaunájában egyre jobban eluralkodtak a
hibridek. A hibridek kettős veszélyt hordoznak magukban: sokkal
gyengébb az alkalmazkodási képességük a helyi viszonyokhoz, de ami
ennél is fontosabb az az, hogy felhígítanak egy felbecsülhetetlen
értéket jelentő genetikai állományt, ami végső soron az eredeti fajok
eltűnéséhez is vezethet. A szlovén hatóságok és civil szerveződések
felismerték ezt a veszélyt és jelentős erőfeszítéseket tettek a további
hibridizáció megakadályozására illetve az eredeti fajok állományának
fejlesztésére. A Soča leghosszabb szakaszán gazdálkodó
Tolmini Horgász Egyesület módszeresen szaporítja az eredeti fajok állományait és helyezi ki az ivadékot a folyóba.
A márványpisztráng esetében viszonylag kedvezőbb a helyzet, mert a
fajnak néhány elzárt folyó- és patakszakaszon fennmaradtak fajtiszta
állományai, ahova a sebes pisztráng már nem tudott feljutni, így ott
hibridizációra sem került sor. Az egyesület az ezekről a szakaszokról
begyűjtött egyedekből létrehozott egy tenyészállományt, amit
rendszeresen szaporít. A pénzes pér esetében már nem voltak ilyen
szerencsések, mert a betelepítések miatt a folyó pérállományát most
kizárólag hibridek alkotják, amelynek egyedei több-kevesebb arányban
tartalmaznak eredeti „adriai" géneket.
|
Elektromos
halászat a Soča folyón: a vizsgálni kívánt halakat a folyókból
elektromos halászgéppel gyűjtik be. Ilyen esetekben ez a
legkíméletesebb módja a halak befogásának: az állatok csak elkábulnak
néhány pillanat erejéig; később sértetlenül elengedhetők.
|
– Hogyan került az egyetem illetve a tanszék a képbe?
– A Sočát Magyarországon sokan a vadvízi evezősök paradicsomaként
ismerik. Én is egy evezős társasággal kirándultam a környéken, amikor
sikerült megismerkednem a horgászegyesület halgazdaságának vezetőjével,
Dušan Jesenšek úrral. Elmondtam neki, hogy mivel foglalkozunk, ő pedig
elmondta a problémáikat a hibridizációval kapcsolatban. A közös
beszélgetésből kiderült, hogy valószínűleg tudunk egymásnak segíteni,
amiből egy magyar-szlovén TéT pályázati együttműködés született.
– Pontosan miről szól az együttműködés?
– A munka elsősorban a pér állományok adriai génhányadának
növelésére irányul. Az egyesület halgazdaságában tartanak már olyan
nőstény egyedeket, amelyen nagyobbrészt adriai géneket hordoznak. A
feladat az, hogy vadvízben élő hím halaktól spermát nyerünk ki, amit a
magunk által kifejlesztett módszerrel mélyhűtünk, miközben ugyanezektől
az egyedektől úszómintát is veszünk. A mélyhűtött spermát cseppfolyós
nitrogénben (-196°C-on) tároljuk felhasználásig, miközben az úszómintát
elküldjük a Ljubljanai Egyetemre, ahol
Dr. Aleš Snoj kutatócsoportja
genetikai vizsgálatokat végez rajta és megállapítja, hogy az adott
egyed milyen mértékben tartalmaz adriai géneket. Ha az egyed inkább
dunai géneket hordoz, akkor a lehűtött spermát egyszerűen ki lehet
dobni, de ha nagyrészt adriai génhányadú, akkor felhasználható a
későbbi tenyésztő munkában. Így mindenki jól jár: a hím egyed, akitől a
mintát vettük vígan él tovább a folyóban, a kikeltetett és kitelepített
ivadékai révén pedig növekszik az eredeti állomány mértéke.
|
Egy hím adriai pér egyed
|
– Milyen konkrét eredményekről tudnak beszámolni?
Az együttműködés első évében (2008-ban) a mélyhűtési módszer
kifejlesztésével és finomításával foglalkoztunk, mivel minden halfajra
más és más mélyhűtési paraméterek az ideálisak. Idén tavasszal azonban
már ténylegesen a minták begyűjtése és mélyhűtése volt a feladatunk.
Kiszállásaink során 15 hím egyedtől nyertünk, mélyhűtöttünk és
tároltunk el spermát. A genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy ezek
közül mindössze három olyan egyed volt, amelyik több,mint 95%-os
arányban tartalmazott adriai géneket. Ez azonban nem jelentett gondot
Dušannak, aki ennek a három egyednek a spermáját felolvasztva azzal
termékenyítette meg olyan nőstények ikráját, amelyekről korábbi
genetikai tesztek már kimutatták, hogy nagyrészt adriaiak. Legutóbbi
látogatásunkkor már büszkén mutatta a mélyhűtött spermából származó
ivadékot és közölte, hogy ebből neveli az új tenyészállományt. Azt
hiszem, hogy ez volt eddig az egyik legszebb pillanata az
együttműködésünknek.
– A másik említett halfajjal, a márványpisztránggal még nem foglalkoztak?
– A téli szaporodási időszakban foglalkoztunk a márványpisztráng
spermájának mélyhűtésével is. Ebben az esetben az izolált hegyi
patakokban-folyókban fennmaradt fajtiszta állományoktól igyekeztünk
spermamintákat nyerni és azt mélyhűteni. Érthető módon ezek az
állományok jelentik a márványpisztráng, mint faj fennmaradását. Ezeket
az – egyébként igen ritka – elzárt állományokat több veszély is
fenyegeti. Itt nem csak az ember okozta vízszennyezésre vagy
mederrendezésre kell gondolni, hiszen ez például ezen a környéken nem
jellemző, hanem a természetes veszélyekre is: lavinára, földrengésre,
földcsuszamlásra vagy árvízre, amelyek mindegyike örökre elsöpörhet egy
ilyen veszélyeztetett állományt. A környéken egyébként a lakosság
városokba vándorlása miatt megszűnőben van a hagyományos alpesi
gazdálkodás, ami évezredeken át fenntartotta a természet és ember
egyensúlyát. Ebben az esetben meglepő módon pont a természet hódít, ami
a természetes állományok számára nem mindig jelent előnyt. Az emberi
gazdálkodás az Alpokban mindig igyekezett enyhíteni a természeti
csapások által előidézhető károkat. A halaktól a sperma begyűjtése és
mélyhűtése lehetővé teszi egy adott állomány genetikai tartalékainak
megőrzését és felhasználását egy esetleges katasztrófa esetén. Ennek
megfelelően az egyik legfontosabb izolált márványpisztráng populáció (a
Zadlaščica folyóban élő állományról van szó) több hím egyedétől vettünk
spermát és hűtöttük le, amit jelenleg is tárolunk a Halgazdálkodási
Tanszéken.
|
A
pénzes pér ikrája a keltetőedényben. Az ikra ún. szemfoltos stádiumban
van: ekkor jól láthatók a fejlődő embriók szemei az áttetsző ikrahéjon
keresztül.
|
– Kik vettek részt ön mellett a munkában?
– A munkát tanszékvezetőnk Dr. Urbányi Béla jóváhagyása mellett
végeztük. A közvetlen munkában magyar részről rajtam kívül négy
kollégám, Rabóczki Éva, Dr. Bokor Zoltán, Csorbai Balázs és Hoitsy
György vettek részt, akik szintén avatott szakértői a gyakorlati
halgazdálkodásnak. Szlovén oldalról a már említett Tolmini Horgász
Egyesület munkatársai, Dušan Jesenšek gazdaságvezető és kollégái Zoran
Kocić, Dušan Peršič és Robert Svetičič segítették munkánkat az
egyesület vezetőjének Lucijan Rejec úrnak a jóváhagyásával. A minták
genetikai vizsgálatát pedig a már szintén említett Dr. Aleš Snoj
kutatócsoportja végezte el a Ljubljanai Egyetemen. Itt ki kell emelnem
a szlovén kollégák hihetetlen profizmusát és pontosságát a munkavégzés
során, illetve páratlan vendégszeretetüket, amivel a kint tartózkodások
minden pillanatát élvezetessé tudták tenni. A munka egyébként a Nemzeti
Kutatási és Technológiai Hivatal és a Tudományos és Technológiai
Alapítvány Magyar-Szlovén TéT pályázatának támogatásával valósult meg.
Fotók: Dr. Horváth Ákos
Kommentáld!