Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
2009. december 14. | hétfő
Elfoglalt
emberek igazi gyümölcsfája, szinte minden talajon megél. Akár 10
méterre is megnövő fát, vagy töröl elágazó csinos kis bokrot növeszt.
Egymagában is állhat: nem kell hozzá porzó. Metszést sem igényel:
termőrügyei a vesszők csúcsán állnak. Permetezni sem szükséges: magas
csersavtartalma miatt nem támadja meg szinte semmi. Nem fagy el: jól
bírja a hideget.
Munka pedig csak a gyümölcs leszedésével adódik, aminek most jött el az ideje. Frissen élvezhetetlen, a nedvességtől viszont óvni kell. Terítsük szét lazán száraz helyen, s ha megpuhult és megsötétedett, akkor fogyaszthatjuk: utóéréskor alakulnak ki az íz- és zamatanyagai.
C-, B- és E-vitamint, karotint, az ásványanyagok közül vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, cinket, mangánt tartalmaz. Sok élelmi rost, pektint is található benne, így könnyen készíthető belőle befőtt, lekvár, zselé, parfé is.
A népi gyógyászat a fakérget vérzéscsillapításra, magját vesekőelhajtásra használja. A gyümölcs a vastartalma miatt vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott. Gyulladáscsökkentő hatása is jól ismert.
Íme, a naspolyaparfé receptje:
Öblítsük
át a naspolyát bő vízben, majd nyomkodjuk át szitán úgy, hogy a héját
és a magját eltávolíthassuk. Ezután turmixgéppel összetörjük.
Narancslikőrrel, cukorral, vaníliával és kevés sóval ízesítjük.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!