Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A népi gyógyászat már régóta ismeri a virágjai terhétöl roskadozó bodzabokrot.Összel feketés- lila vgy lilásvörös, édes -savanykás , húsos bogyótermést érle.A bodzának a múltban nagyobb volt a becsülete, mint napjainkban,A görögök, a rómaiak, is kedvelték , a germánok valósággal szent növényként tisztelték, és szinte minden baj ellen használták.Egyes helyeken a bodzafára annyira vigyáztak, hogy soha senki nem merte volna letördelni az ágait, vagy tüzifának kivágni.A középkorban faluhelyen "jótevö"fának is hivták, mert ugy tartották, egy jó bodzafa felér egy kis patikával.
A nyárias ösz különlegesége:virág és termés egy idöbena bodzabokron.A virágokból dédanyáink izzasztó teát föztek.János napján pedig sörtésztában kisütött bodzavirágot ettek és a zsirt amiben sütötték eltették gyógykenöcsnek.A nyáron gyüjtött leveleket is megfözték disznózsirban , az igy kapott kenöccsel pedig kiválóan lehetett kizelni a zúzódásokat, keléseket, sebeket, fagyásokat.
A bodzavirág teája köhögés csillapitó, vértisztitó ,és enyhe hashajtó hatású; sok embernek mindennapi reggeli vagy üditöitala ,mert ize kellemes , illata muskotályos, és szinte melegit.
A növény különbözö részeiböl zöld, lila illetve fekete festékanyagot nyernek.A szölös gazdák is profitálnak belölük, mert borban áztatva muskotályos izt adnak a nemes nedünek, mig az érett bodzabogyó ragyogó vörösre festi azt.
A leszedwtt virágokat minnél rövidebbidön belül kezdjük el száritani meleg padláson vagy erkélyen felfüggesztve.A virág kellöen akkor száraz, ha a vastagabb kis szárrészek pattintva eltörnek.A bodzabogyóból lekvár is készithetö, almával, körtével, szilvával kombinálva. A muskotályos illatú virágokat édességekbe, vagy pikáns mártásokba is keverhetjük.Igen kedvelt a rátott bodzavirág, amelyet sörtésztába forgatunk, majd hirtelen forró olajban , vagy zsirban kisütünk. Fahéjjas cukorral meghintve kedvelt gyermekcsememge.
A száritott bodzavirágból készült teát kicsi gyermekek, és várandós anyukák , kismamák a hideg évszakokban csak enyhe forrázatú változatában , heti egy-két alkalomal fogyasszák, ezzel is változatossá téve a folyadékpótlást.
Májusban, és júniusban üditö bodzaszörpöt is készithetünk.
A bodzanemzetségnek temérdek faja van. Hazánkban a fekete bodza mellett a legelterjettebb az inkább gyomnövénynek tekintett gyalogbodza.
BODZáS TEJLEVES
Hozzávalók:
-10 tenyérnyi bodzavirág
-1 l. tej
-1 citrom
-1 csomag vaniliás cukor
-2 evökanál búzakeményitö
-5 dkg. cukor
-1dl. tejszin
Elkészités:
A bodzavirágokat leöblitjük, a virágocskákat lecsipkeljük. Egy maréknyit félreteszünk , a többit tejjel leöntjükés egy fél órán át áztatjuk.Leszürjük s a virágocskákat kinyomkodjuk..Az igy kapott illatos tejet a cukorral a vaniliás cukorral, a keményitövel felforraljuk .A tüzröl levéve reszelt citrom héjjal izesitjük és behütjük. Tálalás elött beleöntjük a tejszint, és a félre tett virágocskákkal diszitve tálaljuk.
BODZAVIRáG BUNDáBAN
Hozzávalók:
- bodzavirág
- tojás
- cukor
- liszt
- tej
- olaj
Elkészités:
A frissen szedett bodzavirágokat megmossuk, jól lecsepegtetjük..Az olaj kivételével a többi hozzávalóból sürü palacsintatésztát készitünk.A virágokat elösször lisztben , majd a palacsintatésztában megforgtjuk, és forró olajban aranysárgára sütjük.Vaniliás cukorral vagy fahéjjas cukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!!!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!