Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
12,5 dkg margarin
12,5 dkg kristálycukor
25 dkg méz (akácméz)
Ezek keverékét egy edényben tegyük föl melegedni a tűzhelyre. Melegítés közben folyamatosan kevergetni kell, de csak addig, amíg a mézben felolvad a margarin. Ezután tegyük félre hűlni.
Egy másik tálban keverjünk össze: 1/2 kg lisztet, egy csomag mézes sütemény fűszerkeveréket, 1 sütőport, vagy 1 púpozott kanál szódabikarbónát és 1 tojást. Ezután adjuk hozzá a megmelegített mézes keveréket. Ha ez megvan, kézzel alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Ha kakaós mézeskalácsot szeretnénk, ilyenkor kell hozzáadni a kakaóport. A tésztát sütés előtt 1 nappal kell elkészíteni, hogy 1 napig letakarva hűtőben állhasson, mert frissen még nem formázható: nagyon ragad.
A díszítéshez:
Használhatunk hámozott mandulát, tökmagot, a tésztából formázott kis kockákat, cukorkát, dekorációs gyöngyöket és fontos a cukormáz is.
A mestermű elkészítése:
A tésztát estére már összegyúrtuk, 1 napra hűtőszekrénybe tettük, most félujjnyi vastagra kinyújtjuk.
A házikó részeit papíron megrajzoljuk, kivágjuk, és a tésztára helyezzük, majd késsel körbevágjuk a különböző formákat.
A ház alapja kb. 12x20 cm legyen, ehhez arányítsuk a többi elemet! (Nagyobb darabokkal nehezebb bánni.) Ha kész, az elemeket kivajazott tepsibe tesszük, a díszítéseket már ekkor helyezzük rá: a tésztából kis kockákat vágunk és abból tehetjük fel a cserepeket a házikóra, ha nudlikat formázunk, az kiváló lesz a szegélyeknek és az íves formáknak. A boltíves ablakot is így formázhatjuk. A háztetőt például cserepek helyett félbevágott mandulákkal szorosan végigrakhatjuk. (A mandulákból késsel nehéz vékonyabb szeleteket vágni, ezért gazdaságosabb szeletelt mandulát vásárolni!) Ezekkel, cukorkákkal, tésztakockákkal vagy cukorgyöngyökkel is díszíthetjük a házikó tetejét.
Végül egy egész tojást összekeverünk és bekenjük a ház elemeit.
Előmelegített 160C-os sütőbe rakjuk, de résen kell lenni, mert gyorsan
megég. Utána óvatosan egy deszkára helyezzük a kész darabokat hűlni. A
cukrot lassú tűzön egy lábasban felolvasztjuk, karamellt készítünk, egy
kevés vizet adunk hozza, hogy le ne égjen.
Ez lesz a „ragasztó".
Gyorsan dolgozzunk vele, mert hamar megdermed, és legyünk óvatosak,
mert a lecsöppenő forró karamell nagyon tud égetni!
Hosszú nyelű kanállal kenjük be az összeragasztandó éleket.
A ragasztás sorrendje:
Először az alaphoz ragasztjuk a két oldalt és a két homlokzatot, ezután illesztjük rá a két tetőoldalt, végül a gerincen végigfutó keskeny csíkot és a kis háromszög alakú homlokzati díszt. Ha melléfolyik a karamell, az sem baj, így is jól mutat a házikó.
Tipp: Ha az ablakokat kivágjuk, és a hátsó homlokzatot kihagyjuk, kis mécsest rejthetünk a házba.
Ha nem megy túl jól a ragasztás, akkor is sikerélményünk lesz, ha alpesi házikót készítünk! Könyebben üsszeállítható és nagyon mutatós.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!