Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az első jel: megemelkedik a vércukor szintje. Innen azonban van visszaút, méghozzá egyszerűen: egészséges étrenddel.
Az
egészséges vércukorszint literenként 5,5 millimol, vagy annál kevesebb.
Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha ez az érték 7 fölött van. Nem is
kevesen a kettő közötti keskeny sávban, a cukorbetegség előszobájában
időznek. Akinél az orvos kimutatja a megemelkedett vércukorszintet,
annak a statisztikai számítások szerint öt éven belül ötvenszázalékos
kockázattal válhat cukorbeteggé, diétás korlátozásokat kell betartania,
szövődményeket és mellékhatásokat kell elviselnie.
Ám ha
odafigyel az első jelre, változtat az étrendjén és a szokásain,
megelőzheti a nagyobb bajt. Jobb ezért intő jelnek tekinteni a magas
vércukorszintet, amely arra figyelmeztet, hogy itt az idő a
változtatásra! Mindez persze csak a kettes típusú cukorbetegségre igaz,
melyet régen időskori formának is neveztek, és amely komoly
összefüggésben van az életmóddal. Ennek kialakulása előtt szinte mindig
megállapítható egy úgynevezett „prediabéteszes”, vagyis cukorbetegséget
megelőző állapot.
Ebben a szakaszban a vércukorszint már
magasabb, de még nem annyira, hogy az cukorbetegséget jelezne. Azonban
nem szabad legyinteni már erre sem, mert a kutatások szerint már az
enyhén emelkedett vércukorszint is maradandó károsodást okozhat a
szervezetben, főleg a szív- és érrendszerben, így nem kétséges, hogy
minél hamarabb be kell vezetni azokat az életmódbeli változtatásokat,
amelyek segítenek a vércukorszint helyreállításában.
Ezzel ugyanis
későbbre halasztható, vagy egyes esetekben teljesen kivédhető a valódi
cukorbetegség kialakulása. A legfontosabb a megfelelő táplálkozás és a
rendszeres mozgás. Napi harminc perc aktív testmozgás és a testsúly
öt-tíz százalékos csökkentése közel hatvan százalékkal csökkentheti a
cukorbetegség kialakulásának kockázatát! Nem lesz szükség
követhetetlen, bonyolult dolgokra, csak az egészséges életmód és
étkezés alapszabályainak betartására.
A nyereség nemcsak az
alacsonyabb vércukorszint lesz, hanem egészségesebb, aktívabb, hosszabb
élet is. És lehet, hogy a végén még hálás is lesz azért, hogy az orvos
időben figyelmeztetett.
Ezt válaszd!
Szénhidrát:
Pékáru, gabona
Elsősorban
teljes kiőrlésű, magvakkal, korpával dúsított kenyereket érdemes enni,
melyekből lassabban szívódik fel a cukor. Emellett barna rizst,
cukrozatlan müzlit, zabpelyhet is szabad fogyasztani.
Hús, húskészítmények:
A testsúly csökkentése érdekében részesítsd előnyben a sovány felvágottakat (gépsonka, sonka-
szalámi,
pulykasonka, aszpikos készítmények). A húsok közül bőr nélkül fogyaszd
a csirkét, a pulykát, a sertés- és marhahúsok közül pedig válaszd a
soványabb részeket.
Kerüld a szalonnát, a császárhúst, a tepertőt, a zsíros kolbászokat és a téliszalámit.
Tej, tejtermékek:
A
legjobbak a soványak (1,5% zsírtartalommal), a savanyított tejtermékek,
sovány sajtok, amelyek magas kalciumtartalmuk miatt is
nélkülözhetetlenek.
Zöldségek, főzelékfélék, gyümölcsök:
Ezek
alkotják az étrend alapját. Nyersen, köretként, salátának is
felhasználhatod ezeket, így a fogyást is segítik. Egyél minél több
gyümölcsöt is, így kiválthatod az édességeket – de jó tudni, hogy a
szőlőnek, datolyának, ananásznak, fügének és minden aszalt gyümölcsnek
magas a szénhidráttartalma, ezért ezeket célszerű korlátozni.
8 szabály az étrendhez
1. A
szokásos adagban beszámítás nélkül „szabadon fogyasztható” élelmiszerek
közös jellemzője, hogy nagyon alacsony energiatartalmúak. Ide tartozik
például a zöldpaprika, a retek, a paradicsom, az uborka, a fejes
saláta, a fokhagyma, a gomba, a karalábé, a karfiol, a brokkoli, a
cukkini, a patisszon, a padlizsán, a kelbimbó, a kelkáposzta, a kínai
kel, a káposzta, a paraj, a petrezselyem, a spárga, a tök, a
vöröshagyma, a póréhagyma, a sóska, a zeller, a zöldbab, a cukor
nélkül készített cékla, a csalamádé, a rebarbara. A búzakorpa, zabkorpa
főként emészthetetlen rostokat tartalmaz, ezért a vércukorszintet nem
emelik, így érdemes naponta enni belőlük!
2.
A burgonyából, rizsből készült köreteket magas szénhidráttartalmuk
miatt ritkábban fogyasszuk. A száraz hüvelyesek is jól beilleszthetők
az étrendbe, keményítőtartalmuk mellett rosttartalmuk is jelentős, így
kevésbé emelik a vércukorszintet.
3. Az étrend
gerincét az alacsony szénhidrát- és magas rosttartalmú zöldségek,
valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült kenyerek,
tészták alkossák.
4. A naponta elfogyasztható szénhidrátmennyiséget célszerű elosztani több, öt-hat étkezésre, hogy elkerülje
a vércukorszint ingadozását.
5. Okosabb
mellőzni a vércukrot gyorsan megemelő cukros üdítőket, szörpöket,
cukorral vagy mézzel ízesített teát, lekvárokat, édességeket.
6. Az édes íz pótlására jól használhatók a mesterséges édesítőszerek, melyek egyre bővülő választékban állnak rendelkezésünkre.
7. Jó
tudni, hogy a gyümölcsök, a tej, a savanyított tejtermékek szintén
tartalmaznak természetes formában cukrokat, így ezek csak korlátozott
mennyiségben fogyaszthatók.
8. A szőlő, a banán és az aszalt gyümölcsök nagyon magas szénhidráttartalmúak, így fogyasztásukat nem javasolják.
Vadragu-leves |
Hozzávalók: • egy kis fej hagyma
• 20 deka nyúlhús
• 3 deka sárgarépa
• 2 deka fehérrépa
• 5 deka csiperkegomba
• babérlevél
• 5 deci húsleveslé (akár leveskockából)
• só, bors, mustár, citrom, majoránna, tárkony
• 2 deci alacsony zsírtartalmú tejföl
• 2 deci tejszín
• 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A
hagymát felkockázzuk, a répát karikára vágjuk, a gombát
felszeleteljük, a húst megtisztítjuk, felkockázzuk. A hagymát kevés
olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a nyúlhúst
és átforgatjuk, amíg
kifehérednek a darabok. A répát, fehérrépát, gombát hozzáadjuk, egy-két
percig pirítjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, utána ízesítjük
a fűszerekkel, babérlevéllel, sóval, őrölt borssal, egy kanál
mustárral, fél evőkanál citromlével, majoránnával, és a végén
hozzáadjuk a félliternyi húsleveslét. Puhára főzzük. A tejfölt és a
tejszínt kevés liszttel kikeverjük, ezzel behabarjuk a levest.
Levesszük a tűzről, és egy kávéskanál tárkonnyal megadjuk a végső
ízhatást.
Egy személyre
Energia (kcal) 280 Fehérje (g) 16 Zsír (g)12 Szénhidrát (g)27
Fokhagymás-joghurtos csirke zöldségágyon |
Hozzávalók: • 50 deka csirkemell
• 50 deka fagyasz-tott zöldségkeverék
• fél fej hagyma
• két-három gerezd zúzott fokhagyma
• 3 deci natúr joghurt
• fehérbors, citromlé, szerecsendió, só, liszt
Elkészítés:
A
felkockázott és besózott csirkemellet kevés olajon elkezdjük sütni.
Amikor már kezd barnulni, hozzáadjuk a fagyos zöldségeket. Ha már a
zöldségek felengedtek és kicsit megpirultak, felöntjük 2 deci vízzel,
és fedő alatt főzzük tovább. Ha túl gyorsan elpárologna a víz,
pótoljuk.
Amikor már majdnem kész az étel, hozzáadjuk a karikákra vágott hagymát és a fokhagymát.
Pár
percig főzzük, közben a joghurtot elkeverjük egy evőkanál liszttel, és
ízlés szerint fűszerezzük sóval, fehérborssal, szerecsendióval és pár
csepp citromlével, majd hozzáadjuk a zöldséges húshoz. Éppen csak
összeforraljuk, és melegen tálaljuk.
Egy személyre
Energia (kcal) 204 Fehérje (g) 26 Zsír (g) 6 Szénhidrát (g)10
Astoria-saláta |
Hozzávalók:
• negyed zellergumó
• egy savanykás alma
• 10 deka camembert sajt
• egy pohár joghurt
• két evőkanál vagdalt dióbél
• 2 deci alacsony zsírtartalmú tejföl
• folyékony édesítőszer, citromlé, bors
Elkészítés:
A
zellergumót vékony szeletekre vágjuk, és leöntjük forrásban lévő
vízzel. Öt percig állni hagyjuk, jól lecsepegtetjük, az almát és a
sajtot kockákra vágjuk, majd mindezt jól elvegyítjük egymással. A
joghurtot összekeverjük a tejföllel, pár csepp édesítőszerrel, néhány
csepp citromlével és kevéske borssal fűszerezzük. Ezt a salátaöntetet
két evőkanál vagdalt dióbéllel és a többi hozzávalóval összekeverjük.
Üvegcsészében vagy pirított kenyérszeletekre téve tálaljuk.
Egy személyre
Energia (kcal)101 Fehérje (g)4 Zsír (g)5 Szénhidrát (g) 9
Habkönnyű nyári édesség |
Hozzávalók:
• 3 deci szójajoghurt
• 2 deci tejszín
• két evőkanál fruktóz
• 30 deka cukormentes keksz
• 50 deka piros gyümölcs (meggy, cseresznye, ribizli vagy málna)
Elkészítés:
A
szójajoghurtot összekeverjük a tejszínnel és a fruktózzal. Egy magas
falú, lehetőleg szögletes edény aljára (akár műanyag doboz is lehet)
vékonyan kenünk a masszából, körülbelül három milliméter vastagon.
Erre
rásorakoztatjuk a kekszeket egymás mellé, majd újra megkenjük a
masszával. Erre jön egy réteg gyümölcs. Majd addig folytatjuk, míg el
nem fogynak a hozzávalók. A tetejét gyümölccsel zárjuk. Legalább
négy-hat órát kell állnia a hűtőben, hogy a keksz megpuhuljon. Nagyon könnyű, üdítő édesség!
Egy személyre
Energia (kcal) 352 Fehérje (g) 7 Zsír (g)12 Szénhidrát (g)35
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!