Közismert,
hogy a Coca-Colát gyógyszerész „találta fel”. Az már kevésbé ismert,
hogy a csokoládét hosszú időn át gyógyszertárakban forgalmazták.
Egyébként a koffeintartalmú termékeket szinte a koffein megismerése óta
élvezeti szernek használják; ez a xantinszármazék a legjobban elterjedt
élénkítőszer a világon, a felnőtt lakosság mintegy 80%-a rendszeresen
fogyasztja. Németországban egy ember kávéfogyasztása 160 liter évente.
Sok gyógyszerkészítmény, így a kombinált porok is tartalmaznak
koffeint. A koffeintartalmú termékek a társadalomban elterjedtek,
a mindennapi életben tökéletesen elfogadják ezeket annak ellenére, hogy
rendszeres fogyasztásuk függőséghez vezethet. Mert például a
mértéktelen kávéfogyasztás hozzászokással kezdődik és a visszaélésen át
vezet az út a függőséghez anélkül, hogy az egyes fokozatok között a
határokat észrevennénk.
Koffein és kávé
A
kávécserje (Coffea arabica) babjai, a Kelet-Ázsiában honos teacserje
(Camellia sinensis, Thea chinensis), a Dél-Amerikában elterjedt matetea
(Ilex paraguariensis), az afrikai kóladió (Cola acuminata), a kakaó
(Theobroma cacao) és a guarana (Paullinia cupana var. sorbilis) a
természetes koffeinforrások. A kávészemek 0,7–2,5%, a fekete tea
1–4,5%, a matetea 0,3–1,5%, a guarana 4–8%, a kóladió 1,5% és a
kakaómagok mintegy 0,2% koffeint tartalmaznak. Egy csésze kávéban,
attól függően, hogy mennyi nyersanyaggal készítik, 50–150 mg koffein
van, átlagban mondjuk 80 mg; a minőségi magyaros rövid kávé jó, ha 50
mg koffeint rejt magában és ugyanígy 50 mg van egy csésze teában is. A
félliteres üveg kóla 25 mg-ot tartalmaz, egy csésze kakaó pedig csak 5
mg-ot. Egyes energiaitalok dobozonként 80 mg koffeinnel adnak
szárnyakat.
A kávét pörkölt kávébabokból készítik, melyek
többnyire a Coffea arabica és a Coffea robusta nevű kávécserjéből
származnak; a kereskedelemben a kettőt keverve forgalmazzák az ún.
kávékeveréket. A cserjék gyümölcse két babszemet tartalmaz, a termés
először zöld, később sárga, majd vörös színű lesz. Nyomokban teofillin
és teobromin is van a magokban. A főtt kávé kitűnő aromája a finom
savak jelenlétének, a szakszerű pörkölésnek és a tárolásnak köszönhető.
Legtöbb aroma a frissen pörkölt kávéban található. Egy régi keleti
közmondás szerint a jó kávé legyen forró, mint a lány első napi csókja,
édes, mint szerelme a harmadik napon és olyan fekete, mint az
átkozódás, amikor a mama az egészet megtudja. Legtöbben a
tradicionálisan főtt-gőzölt kávét isszák és a napot ezzel kezdik.
A
nap folyamán aztán az emberek különböző mennyiséget fogyasztanak, néha
meglepően sokat. Az élvezők 10%-a viszont az oldható kávét szereti. Ha
már isszuk, legyen koffeintartalmú, ezt mondja a kávéivók 88%-a,
mindamellett 12%-uk a koffeinmentes fekete italra esküszik. A valódi
kávé elfogyasztása után a koffein izgató hatása fél órán belül
jelentkezik és kb. egy óra múlva éri el maximumát, majd a kiindulási
állapot 2–3 óra alatt lassan visszaáll. A molettek számára talán
előnyös, hogy a koffein a szervezet energiafelhasználását 10–20%-kal
növeli a hatás alatt, ehhez 250 mg koffein bevitele szükséges, ami
nagyjából három csésze kávé elfogyasztásával érhető el. Így a kávé
étkezés után elősegíti az emésztést. Ám vigyázat! Nagyobb mennyiségben
a koffein izgatja a bélfalat, ami hasmenéshez és hányáshoz vezethet.
Tea
A
tea (a szó eredeti értelmében) a teacserje (Camellia sinensis)
levélrügyeit, fiatal leveleit és hajtásait tartalmazza. Ebből készül a
forrázat, amit megiszunk. Németországban az egy főre eső teafogyasztás
27 liter évente, tehát jóval kevesebb fogy belőle, mint a kávéból, és
elsősorban a nők isszák. A felhasználás egyre nagyobb, mert ice tee-t
is készítenek belőle. A tea a koffein mellett teobromint, katechin
cseranyagokat és más polifenolokat is tartalmaz.
A zöld tea
készítésekor a leveleket összegyűjtés után rövid időn belül hevítve
szárítják, miközben a levelek bepöndörödnek. Ilyen feldolgozáskor a
tartalomanyagok csaknem változatlanul megmaradnak. Ezzel szemben a
fekete teák feldolgozásakor a leveleket fonnyasztják, pödrődni és nagy
nedvességtartalmú térben néhány órán át fermentálódni hagyják. A
folyamat szárítással zárul, amikor a fekete szín kialakul. A teában
lévő koffein cseranyagokhoz van kötve és fogyasztás után csak lassan
válik szabaddá. Ezek a cseranyagok a gyomor- és bélrendszerre
nyugtatólag hatnak, ezért isszák a teát gyomor- és bélpanaszok
enyhítése céljából; a cseranyag egyébként gátolja a bélrendszer
mobilitását, így székrekedést okozhat. Egy amerikai tanulmány szerint
napi egy csésze fekete tea elfogyasztása 40%-kal gátolja a
szívinfarktus kialakulását. A kávé ellenben nem hat kedvezően az
infarktus kockázatában.
Kóla
Kétségkívül
a legkedveltebb üdítőitalok közé tartozik. Világszerte fogyasztják az
USA-ból származó, hatalmas tömegben előállított kólaitalokat. A
Coca-Colát 1886-ban egy atlantai (USA) gyógyszerész, Pemberton kezdte
gyártani. A Coca név a kokalevélre utal, amelyből ma már természetesen
a kokaint felhasználás előtt eltávolítják. Az ital édes ízét a cukor
adja, ebből egy liter üdítő 110 g-ot tartalmaz. Így a kóla
energiatartalma nagy, körülbelül a sovány tej és a sör között van. Nem
így a könnyű kóláé (Cola Light), mert ez az aspartam nevű édesítőszert
tartalmazza.
A kólában egészen különös módon foszforsav
található, ami savanykás, hűsítő jellegét biztosítja, s ez azért
különleges, mert más élelmiszerekben nem fordul elő. A foszforsav a
citromsavnál és a borkősavnál erősebb sav, ami a gyomor pH-értékét
csökkenti (ezzel a savasság növekszik), így az emésztést elősegíti,
emellett a szöveteket izgatja, ennek ellenére a sósavtartalmú gyomrot
nem károsítja. Együtt a jelenlévő szén-dioxiddal, a kóla fogyasztásakor
tapasztalható kaparó érzés is a foszforsavtól származik. Előnytelen,
hogy a csontokban lévő kalciumtartalmat csökkenti. A kalcium és a
foszfor normál körülmények között a táplálékban ekvivalens mennyiségben
fordul elő, a kóla viszont túlnyomórészt foszfátot tartalmaz és kalcium
alig van benne.
További összetevő a szén-dioxid, amely részben
szénsavvá alakul és az ital habzását-pezsgését biztosítja. A foszforsav
miatt azonban a szénsavból a folyadék kevesebbet képes elnyelni, ezért
a szén-dioxid a kólából gyorsan kihabzik, már a pohárban vagy ivás
közben a szájban kipezseg. Feltűnő az ital sötétbarna színe, amely a
cukorból készített színanyagtól (karamell) származik. A barna
színanyagot úgy készítik, hogy a cukoroldatot kénsavval, majd
ammóniával hevítik (Maillard-reakció, hasonló a cukor
karamellizálásához), a képződő „festék”-kel egyébként más termékeket is
színeznek, például a barna kenyeret, amely így a teljes kiőrlésű
kenyérhez hasonlít. A hozzáadott aromaanyagoktól függően az egyes
kereskedelmi termékek különböznek. Noha a kólaitalok pontos összetétele
és készítésének előirata nem közismert, csaknem biztos, hogy bennük a
kóladió anyagain kívül csak kevés más aromaanyag van. Így többek között
a gyömbér, a szerecsendió, a narancsvirág, a szentjánoskenyér, a
kumarintartalmú tonkabab, a limetta (vékony héjú nyugat-indiai citrom)
hozzáadásával készülhet. Maga a kóladió 1,5% koffeint tartalmaz, de ez
csak az eredetileg előállított italban volt benne, mert ma a koffeint
egyszerűen hozzáadják a kólához. A koffeintartalom márkánként
különböző: literenként néhány milligrammtól 250 mg-ig terjedhet, ezt a
fogalmazónak a palackon egyértelműen és világosan fel kell tüntetnie. A
gyermekek számára speciális koffeinmentes kóla kapható.
Energiaitalok
Az
energiaitalok minden élelmiszerüzletben, kioszkban, benzinkútnál
kaphatók. Egy (250 ml) adag 80 mg koffeint is tartalmazhat, ami egy
csésze erős kávénak felel meg. Egyes italokban ezen kívül még taurin és
glükuronolakton is van. A taurin aminosav, amelynek a szervezet
elektrolit-háztartásában van szerepe és ami a szívösszehúzódások
erősségét növeli, egyidejűleg gátolja az ingerképződést és
ingervezetést az agyban. Ezen kívül a taurin megköti a nehézfémeket és
ezzel a szervezet méregtelenítésében részt vesz. A glükuronolakton a
glükuronidáz aktivitását növeli és így (elvileg) a szervezetet szintén
méregteleníti. Erre az lenne a bizonyíték, hogy az ital fogyasztása
után vizelési inger lép fel, aminek révén a káros anyagok kiválasztása
fokozódik, ám ez inkább a jelenlévő koffein hatására vezethető vissza.
Normál és kiegyensúlyozott táplálkozásnál a szervezetbe nem kell
pótlólag sem glükuronolaktont, sem taurint bevinni. A kívánt élénkítő
hatás így biztosan a koffeintartalomnak köszönhető.
Az ital
adott koncentrációban jelenlévő tartalomanyagai nem okoznak
egészségkárosodást. Viszont pszichológiai szempontból figyelemre méltó,
mert reklámja a gyermekeket és a fiatalokat akarva-akaratlanul a
csodaszerek és a drogok (kábítószerek) irányába viszi el. Így az
eredetileg meglévő kábítószerek elleni gátlásokat csökkenti.
Elgondolkodtató, hogy a gyerekek rendszeresen izgató, teljesítményt
fokozó szereket szednek; ez olyan hajtóerő, mint amikor reggel valaki
csak egy vagy több csésze kávéval tudja magát lendületbe hozni. Lehet,
hogy az energia- ital szárnyakat ad, de egy csésze kávé vagy tea ugyanannyira stimulál. Emellett lényegesen olcsóbb is.
Kakaó és csokoládé
A
csokoládé potenciális energiahordozó, egy 100 g-os tábla 40 g zsírt és
50 g cukrot tartalmaz, energiaértéke 2000 kJ. Ezért a hadsereg
élelmiszercsomagjaiban és az expedíciók ellátmányában mindig
megtalálható. Az emberek kedvelik a csokoládét, a tudósok meg azt
tartják, hogy a csokoládé boldoggá tesz és frissen tartja a
szervezetet. A XVII. században csak gyógyszertárakban volt kapható és a
tehetősebb emberek jutottak hozzá, aztán luxuscikkből tömegcikké vált;
Németországban egy átlagpolgár évente 10 kg-ot fogyaszt belőle. A
csokoládé titka egzotikus nyersanyagában, a kakaóban rejlik: a
Theobroma cacao magjairól van szó, ami az Orinoco és a felső Amazonas
örökzöld áthatolhatatlanul sűrű esőerdeiben honos. Egyetlen
kakaógyümölcs 40–50 magot tartalmaz, melyek tartalomanyagai a kakaóvaj,
fehérje, cellulóz, keményítő, pentosan, cseranyag, színanyagok, víz,
ásványi anyagok, szerves savak és ízanyagok, teobromin, cukrok és
koffein 0,2% koncentrációban, ami meglehetősen alacsony. Egy csésze
kakaó kb. 10 mg koffeint tartalmaz, a rokon teobromin kevésbé stimuláló
hatású, de ez is vizelethajtó és a szívizom teljesítményét fokozza.
Érdekes, hogy nagy dózisban a csokoládéban lévő teobromin a kutyákra
halálos. Egy kisebb testű kutya már négy tábla csokoládétól
életveszélyes állapotba kerülhet.
Guarana
A
guarana Magyarországon talán kevésbé ismert. Németországban néhány éve
többféle formában került forgalomba: porként, kapszulában,
üdítőitalban, csokoládészeletben kínálják. Fiatalok számára alkoholos
italokat is készítenek belőle, melyek stimuláló hatásúak és így ezeket
tech-nodrogként fogyasztják. A guaranát a Paullinia cupana kúszónövény
magjaiból nyerik. A liánszerű növény termését a brazil indiánok 500 éve
fogyasztják fáradtság és éhség ellen, táplálékkiegészítőként. A
magvakban lévő energiaforrás a koffein, amely ballasztanyagokhoz van
kötve és a szervezetben csak lassan szabadul fel. További
tartalomanyagok még teobromin, teofillin, cseranyagok, koleszterin,
szaponinok, valamint nukleinsavak: guanin és adenin.
Forrás: Stájer Géza: Méregtől a gyógyszerig / Galenus 2004
2009-12-27 14:00:00 |
Kommentáld!