Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | Abi Karam Samirné Marika | 0 hozzászólás
Kidurrant a gömbhal-legenda: tenyészthető a méregtelen fugu
Sokáig a japán konyha orosz-rulettjeként tekintettek a gömbhalból készült ételekre, hiszen a világ egyik leghíresebb ínyencségének mája és ivarmirigyei a ciánkálinál több százszor erősebb mérget tartalmaztak. A japán egészségügyi minisztérium adatai szerint 2008 előtt országszerte évi 40-45 alkalommal okozott bénulást és halált a szakszerűtlenül elkészített gömbhal fogyasztása.
Úgy tűnik a veszély mostantól elhárult, a tigrisgömbhalból (トラ河豚 - torafugu) készített ételkülönlegességekre vágyóknak a továbbiakban nem kell rizikót vállalniuk: az Optima-Foods nevű vállalat bejelentette, sikeresen kitenyésztették a faj méregtelen példányait. A társaság tavaiban körülbelül 50 ezer kockázat nélkül megehető egyed várja, hogy vevők jelentkezzenek értük.
A fugu zsírtartalma miatt főleg a téli időszakban kerül fel a nagynevű éttermek étlapjára. Különlegességének köszönhetően a belőle készült ínyencségek a világ legdrágább halételei közé tartoznak. Mivel a mérgezéses halálesetek évszázadok óta velejárói a faj konyhai feldolgozásának az ötvenes évek vége óta csak "hitelesített szakértelmű" és vizsgázott szakácsoknak engedélyezett. Néhány évvel ezelőtt japán tudósok végre igazolni tudták, hogy a mérgező tetrodotoxin (TTX) a fugu májában, szaporítószervében és bőrében található, így az állat többi testrészéből elvileg kockázat nélkül lehet ételt készíteni.
Az Optima-Foods 2006-ban kezdett el komolyabban foglalkozni a gömbhal méregtelenítésével. A vállalat Ehime prefektúra hegyei között felépített egy kutatóüzemet, ahol mesterséges tavak sóval és ásványi anyagokkal kevert vizében tenyésztik a torafugu példányait. A tengerekben uralkodó körülményektől eltérő vízösszetétel mellett a neveltető farmokon a hal etetése is másként történik. Míg a szabadon élő egyedek leginkább vegyes táplálkozásúak, addig a mesterségesen nevelt halakat többségében homoki angolnával etetik. Ezen kívül a halak egészségi állapotát is figyelik és a beteg példányokat elkülönítik társaiktól. Ennek köszönhetően - a Fish Information & Services információi szerint - a fugu szervezetébe nem kerül a mérgező anyag termeléséért felelős baktériumokból.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!