Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egy német kutatócsoport - dr. Dieter Schrenk vezetésével - tesztanyagként emberi székletet vizsgálva azt feltételezte, hogy a butirát nevű vegyület mennyisége valószínűleg megemelkedik az alma pektinje és almalékivonat jelenlétében. A butirát a szakemberek állítása szerint olyan anyagcseretermék, amely képes megelőzni a nyugati civilizált országok egyik rendkívül gyakori betegségének, a vastagbélráknak a kialakulását. Rövid szénláncú zsírsav, amelynek nagyon fontos feladata van a bélnyálkahártya egészségének megőrzésében. A kutatók megfigyelték, hogy a butirát nemcsak a vastagbélhám fő táplálója, hanem lényeges szerepet játszik abban is, hogy a természetes rostok kifejthessék védőhatásukat a vastagbélrákkal szemben. Butirátképződés - kulcs a rák elleni védekezéshez.
Hogyan segítik elő az alma pektinjei és az almalékivonat a butirát mennyiségének növekedését? A laboratóriumi vizsgálatok során dr. Schrenk úgy találta, hogy a butirát megnövekedett termelődése az alma összetevőinek hozzáadása nyomán meggátolta a hiszton-deacetiláz (HDAC) nevű enzim képződését. A HDAC csökkent termelődésével párhuzamosan szignifikánsan mérséklődött a tumorképződés előtti állapotban lévő és a daganatos sejtek növekedése.
Méregfaló enzimekA vizsgálat, amelynek eredményei a Nutrition című szakfolyóiratban jelentek meg, kimutatta, hogy az alma a természetes rostok és a polifenolok fő forrása a nyugati táplálkozásban. A polifenolok a másodlagos növényi anyagok csoportjához tartoznak, amelyek többek között a gyümölcsök színét és aromáját adják, ugyanakkor megvédik őket a kártevőktől is. A ballasztanyagokkal együtt arról gondoskodnak, hogy a bélsejtek nagyobb mennyiségben termeljenek méregtelenítő enzimeket. Ezek a „méregfaló" enzimek ártalmatlanná teszik azokat az anyagokat (karcinogének), amelyek rákot okozhatnak.
A kaiserslauteni kutatók tehát arra a következtetésre jutottak, hogy a pektinben gazdag alma és a belőle készült élelmiszerek a vastagbélben rákmegelőző hatást fejtenek ki.Új, egészségesebb almafajták termesztése
(Források: Apple Pectin, Apple Juice Extracts Shown To Have Anticarcinogenic Effects On Colon; Schützt Apfelsaft vor Darmkrebs; angolból és németből fordította Mészáros Csilla)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!