Természetvédelem: Éhen halunk, mielőtt szomjan halnánk,,,,,

Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 441 fő
  • Képek - 7132 db
  • Videók - 298 db
  • Blogbejegyzések - 827 db
  • Fórumtémák - 24 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Természetvédők vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 441 fő
  • Képek - 7132 db
  • Videók - 298 db
  • Blogbejegyzések - 827 db
  • Fórumtémák - 24 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Természetvédők vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 441 fő
  • Képek - 7132 db
  • Videók - 298 db
  • Blogbejegyzések - 827 db
  • Fórumtémák - 24 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Természetvédők vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 441 fő
  • Képek - 7132 db
  • Videók - 298 db
  • Blogbejegyzések - 827 db
  • Fórumtémák - 24 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Természetvédők vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Éhen halunk, mielőtt szomjan halnánk

 

Táfelspicc|2014. 11. 30., 15:58|Utolsó módosítás:2014. 11. 30., 15:57|

 

 

Nemcsak az olyan unalomig ismételgetett dolgok tűnnek majd el az asztalról, mint a tonhal vagy a csoki, de a tequila és a spagetti is. Az első áldozatok:

Forrás: Flickr/Dennis Tang 2020 Tonhal, kardhal

Miért? A fenntarthatatlan halászat miatt. A tonhalat az elmúlt évtizedekben ész nélkül halászták, ami a hal kihalásával fenyeget. Mivel a halászat szabályozása még mindig nem teljesen megoldott, egyedül a kereslet drasztikus csökkenése jelenthetne némi megoldást.

 

 

Forrás: Flickr cc 2030 Spagetti, avagy a durumtészta

Miért? Az éghajlatváltozás miatt eltűnik a durumbúza. A speciális összetételű búza a csökkenő csapadékmennyiség és az emelkedő átlaghőmérséklet miatt hamarosan kiszorul a mediterrán régióból, a hasonló karakterű klímaváltozás később pedig teljesen eltünteti.

 

 

Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba Kakaó, csoki A hőmérséklet emelkedése azt a két fő területet (Ghána, Elefántcsontpart) tönkreteszi, ahonnan a világ kakaóbabtermésének a legnagyobb része származik. A kakaóbab igen kényes növény, nagyon kevés területen terem meg. Ezeken a területeken teljesen kiszámíthatatlanná vált a csapadékmennyiség, amit a kakaóbab cserjéje nagyon nem szeret. A megváltozott csapadék miatt folyamatosan csökken a hozam, a termelőknek egyre rosszabb megélhetést nyújtanak az ültetvények. Egy részük átáll valami más termesztésére (általában gumifára), de akik nem, azok sem nagyon invesztálnak az ültetvények

fiatalításába. Amitől tovább romlik a hozam, és így tovább.

 

Rozmaringos méz Forrás: Táfelspicc Méz

A méhek kihalnak a rovarirtók és vegyszerek miatt, ráadásul a mézkészítés szempontjából létfontosságú virágzási időszak nagymértékben lerövidült. Ráadásul a nem ritkán kitolódó tél és a kora tavaszi hideg tizedeli a méheket. Ha az időjárási késés miatt máskor virágzik be a beporzásra váró növény, mint amikor a méhek szeretnek kint lenni, akkor nem lesz rendes beporzás sem, és olyan gyümölcsökről is le kell mondanunk, amik a méhektől függenek (tehát nem szélbeporzásosak).

Forrás: AFP Tequila Miért: szárazság és fertőzések miatt eltűnik a kék agávé. Ez az egyetlen növényfajta, amiből a tequila készülhet (ezenkívül van még a mezcal, amit bármilyen agávéból készíthetnek). A másik ok, hogy a farmerek elkezdtek átállni más, jobban jövedelmező növényekre, az agávé felvásárlási ára ugyanis a töredékére zuhant az elmúlt tíz év során.

 

Forrás: Angelo Ambodi 2050 Földimogyoró A szárazság miatt kihalnak az ültetvények. Ezek legnagyobb részt az Egyesült Államok délkeleti részén vannak, ahol egyre nagyobb a szárazság, ami már önmagában is öli a földimogyorót, de ami még rosszabb: az új klíma ideális egy olyan penészfaj számára, amely veszélyes a földimogyoróra.

Forrás: Táfelspicc- Kling József Bor

A jelenlegi projekciók szerint a felmelegedés miatt mindenütt elkezdenek eltűnni a szőlő- és bortermelésre alkalmas területek. Az elkövetkező három évtizedben 19-62% között csökkennek a szőlők, ha a szén-dioxid-kibocsátás marad a jelenlegi, ha pedig tovább nő, akkor a kipusztuló területek elérhetik a 25-73%-ot is.

 

Forrás: Táfelspicc 2060 Juharszirup

Az éghajlatváltozás, a kártevők és a savas eső miatt a fák egyre kevesebb és rosszabb minőségű szirupnakvalót adnak.

 

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt 2070 Banán

 

Miért? Egy gombafajta miatt, amely a banánt tizedeli. Pontosabban a több mint 300 banánfajból mindössze egyet, a cavendisht. Ami nem tűnik olyan nagy veszteségnek, leszámítva, hogy amikor a boltban banánt veszünk, akkor cavendisht veszünk. És nemcsak mi, hanem az egész világ. A cavendish lett ugyanis az egész világon szinte kizárólagosan az ehető banán szinonimája (sütésre használnak más fajtákat is, de ezek nyersen nem finomak). Ezt a banánt a gyökerénél kezdi el támadni egy rothadást okozó gombafajta, amit lehetetlen kiirtani. Mivel ezeket a banánokat mag nélkülire nemesítették, a szaporítás egyetlen módja a klónokról való szaporítás, ami viszont roppant védtelenné teszi őket a különböző kártevőkkel és betegségekkel szemben.

Forrás: Flickr 2080 Kávé

Az átlaghőmérséklet félfokos emelkedése is negatívan befolyásolja az ültetvényeket. A meleg miatt csökken a termés, viszont elszaporodik a kávécserjék legnagyobb kártevője, a kávéfúró bogár.

 

 

Forrás: AFP/Joel Saget 2090 Vadlazac, pisztráng

Egyre melegebbek az óceánok és az egyéb vizek, ezeknek a halaknak pedig hideg víz kell. "A pisztráng életkörülményeihez tiszta, télen-nyáron húsz foknál hidegebb víz kell. A pisztráng kényes a víz oxigéntartalmára, és a vízben az oldott oxigén mennyisége fordítottan arányos a víz hőmérsékletével, tehát a halak a tartósan meleg vízben egyszerűen megfulladnak" - mondta egy korábbi, pisztrángtenyésztéssel foglalkozó cikkünk kapcsán Palotás Péter.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu