Természetvédelem: A legzöldebb konyha

Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 430 fő
  • Képek - 7132 db
  • Videók - 298 db
  • Blogbejegyzések - 827 db
  • Fórumtémák - 24 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Természetvédők vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 430 fő
  • Képek - 7132 db
  • Videók - 298 db
  • Blogbejegyzések - 827 db
  • Fórumtémák - 24 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Természetvédők vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 430 fő
  • Képek - 7132 db
  • Videók - 298 db
  • Blogbejegyzések - 827 db
  • Fórumtémák - 24 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Természetvédők vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 430 fő
  • Képek - 7132 db
  • Videók - 298 db
  • Blogbejegyzések - 827 db
  • Fórumtémák - 24 db
  • Linkek - 17 db

Üdvözlettel,

Természetvédők vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Beépített gilisztákkal működik a legzöldebb konyha

Victor Massip és Laurent Lebot, a Faltazi formatervezői tökéletesen zárt rendszerként működő öko-konyhát terveztek, ahol a szennyvíztől a hulladékig mindent újrahasznosítanak; utóbbihoz a hasznos földigiliszták segítségét is igénybe veszik. Az Ekokook névre keresztelt koncepció lényege, hogy a hulladékot még közvetlenül a keletkezés helyszínén megsemmisítsék. Ehhez három beépített „mini-hulladékerőművet” alakítottak ki a tárolórendszerben: egy külön gyűjtőt a csomagolóanyagoknak, egyet a szennyvíznek, és egyet a szerves hulladéknak (itt „dolgoznak” a giliszták).

Ekokook, az intelligens, hulladék-újrahasznosító konyha - Kép © Faltazi Lab

A csomagolóanyagok gyűjtőjében a fő cél az, hogy azokat minél kisebb térfogatra összepréseljék. Az öt külön rekeszen (üveg, papír, műanyag, fém és vegyes hulladék) felül a bedobónyílások, alul a kézzel működtetett tömörítőszerkezetek (pl. prés a fémdobozoknak vagy aprító és présgép a papírnak) és a tárolórész található. A tárolókapacitást egy átlagos család (két felnőtt és két gyerek) igényei szerint számították ki.

Az Ekokook öko-konyha három "hulladékerőműve" - Kép © Faltazi Lab

A szennyvízhasznosító rendszert a nagy szennyvíztisztító telepek mintájára alakították ki. A rendszer egy kettős mosogatóból, egy közbülső tárolótartályból és két alsó gyűjtőedényből áll. A zsírral nem szennyezett vizet a mosogatógépben és a gőzzel működő sütőben, illetve növények öntözésére is fel lehet használni. A mosogatóból elfolyó vizet a megfelelő dugó kihúzásával lehet a kívánt tartályba juttatni.

Az Ekokook felépítése  - Kép © Faltazi

A szerves hulladékot hasznosító, földigilisztákkal benépesített tárolótartály henger alakú, és naponta egy egységnyit elfordul. Miután abban három hónapig komposztálódtak a szerves anyagok, egy másik tárolóba hullanak. A szerves hulladékból elfolyó folyadék két külön tartályba jut, ahonnan hígítva kiválóan hasznosítható szervestrágyaként kerül ki.

Az Ekokook szennyvízhasznosító rendszere - Kép © Faltazi

A Faltazi Lab tervezőinek reményei szerint a különleges konyha is segít abban, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu