Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Természetvédők közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Természetvédők vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A denevérek is képesek csúnyán lerészegedni
Egy kutatás szerint a gyümölcsevő denevérek táplálkozási viselkedését negatívan befolyásolja az ittasság. Ilyenkor hajlamosak károsabb ennivalóval is beérni
.Nemcsak az emberek, de olykor az állatok is berúgnak. Sok állat
előszeretettel fogyaszt erjedő, alkoholtartalmú gyümölcsöket. Abból a
tényből kiindulva, hogy a gyümölcsevő denevérek gyakran találkoznak
erjedő gyümölcsökkel, Francisco Sánchez, az izraeli Negevben lévő
Ben-Gurion Egyetem biológiai intézetének munkatársa munkatársaival
elhatározta, megvizsgálják milyen hatással van az erjedésből származó
etanol a denevérek táplálkozási viselkedésére.
A kísérletekhez a nílusi repülőkutyát (Rousettus aegyptiacus)
használták. 12 denevért tettek egy ketrecbe, és különféle tápanyagok –
szójafehérje, cukor, víz – keverékét, valamint 0 és 2 százalék közötti
etanolt (összesen hatféle koncentrációban) tartalmazó etetőket
helyeztek be az állatokhoz. A denevérek minden nap más
etanolkoncentrációjú ennivalót kaptak. A megmaradt táplálékot mindig
eltávolították és lemérték.
Az eredmények azt mutatták, hogy a denevérek hathatósan elkerülték az 1
százalék fölötti etanolt tartalmazó tápanyagot. Ez alatt a határérték
alatt viszont a viselkedésük nem változott. A kutatók ezért úgy
határoztak, hogy a kísérletet éhes denevérekkel is elvégezik.
A jól táplált denevérekkel ellentétben, amelyek megtartóztatták magukat
a magasabb alkoholtartalmú táplálék fogyasztásától, az éhes denevérek
ugyanannyi ennivalót fogyasztottak mindegyik élelemből, függetlenül
azok alkoholtartalmától. „Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy az
éhenhalás nagyobb fenyegetés, mint az alkoholmérgezés veszélye” –
mondta Sánchez, de hozzátette, hogy az éhes denevérek fogságban
valószínűleg hajlamosabbak kockáztatni a mérgezés veszélyét, mert ott
nagyobb biztonságban érzik magukat, mint a szabadban. Ennek igazolására
azonban még hasonló kísérleteket kellene végezni a vadon élő
denevérekkel.
Édesszájú denevérek
Egy kontrollvizsgálat során Sánchez csoportja azt tapasztalta, hogy
amikor a denevérek fruktózzal együtt fogyasztják az alkoholt, hamarabb
lebontják azt, mint amikor szacharózzal vagy glükózzal együtt kerül a
szervezetükbe. Normál körülmények között a denevérek a szacharózt (a
nád- vagy répacukrot) jobban szeretik, mint a fruktózt (a
gyümölcscukrot), és a fruktózt jobban kedvelik, mint a glükózt (a
szőlőcukrot). A fruktóz alkohollebontást serkentő hatása miatt azonban
a kutatók arra számítottak, hogy a túl sok alkoholt fogyasztott
denevérek ízlése megváltozik, és előnyben részesítik majd a fruktózt.
A tapasztalatok azonban mást mutattak: a denevérek szacharóz iránti
vágya fokozódott. „Amikor etanolt fogyasztottak, még jobban vonzódtak
kedvenc táplálékukhoz, és nem törődtek azzal, milyen előnyökkel járna
más élelem fogyasztása” – kommentálta az eredményeket Sánchez.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!